A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat “megkezdte Budapest vagyonának felélését”, megközelítőleg 8,2 milliárd forint bevételt vár hetvenkét ingatlan értékesítéséből – írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet, amelyet az önkormányzat tájékoztatott terveiről.

    A korábbi ciklusban nem volt arra példa, hogy egyszerre ennyi ingatlant adjanak el.
    Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. idén tervezi hetvenkét ingatlan értékesítését, és ebből nettó 8 216 867 500 forint bevétellel számol. Tizenhárom ingatlan pályáztatása már zajlik.
    A lap arról is írt, hogy két nagy értékű ingatlan pályázatát visszavonta a főváros. Az egyik egy pilisszántói, egykoron iskolaként üzemelő, jelenleg zarándokszállóként működő kastély, amelyet 341 millió forintért árult tulajdonosa, a fővárosi önkormányzat. A másik az újpesti víztorony mellett álló telek: a csaknem ötezer négyzetméteres, eddig népszerű közparkot dobták piacra, és helyi információk szerint a területen bevásárlóközpont vagy akár több száz lakásos társasház építését tervezték.
    A Magyar Nemzet értesülése szerint a XVI. kerületben “a fideszes vezetést megkerülve, a helyieket meg sem kérdezve egy bevásárlóközpont építése előtt nyitnák meg az utat a városrészben Karácsony Gergely főpolgármester és baloldali szövetségesei”. A cinkotai strand területét a tulajdonos kérését civil kezdeményezésnek beállítva akarják rekreációs területből vállalkozási területbe átsorolni.
    A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter elrendelte a Márvány utcai Márványmenyasszony étteremnek, valamint a Kazinczy utcai Wichmann-kocsmának helyet adó ingatlanokra a műemléki védettségi eljárás megindítását – emlékeztetett még a Magyar Nemzet. A vendéglőre a részleges bontási engedélyt korábban kiadták, nem törődve azzal, hogy annak idején itt tartotta lakodalmát Széchenyi István és Wesselényi Miklós is. Az erzsébetvárosi Wichmann-kocsma helyére pedig szállodát építettek volna, ezt akadályozta meg a kormány.

Budapest, 2021. január 21., csütörtök

Forrás: mti.hu