Az LMP azt kéri, hogy a szociális szektor dolgozói kapjanak egyszeri, ötszázezer forintos bérkiegészítést, minden kulturális dolgozónak emeljék meg hat százalékkal a bérét, a válságból való kilábalást követően pedig az állami szférában vezessék be a garantált diplomás bérminimumot.

    Ungár Péter országgyűlési képviselő szerdai, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a járvány alatt a kormány semmi mást nem csinált, csak az állami munkavállalókat “vegzálta”. Még a járványhelyzet előtt elvették a szakképzésben dolgozók közalkalmazotti státuszát, ezt a kulturális dolgozókkal folytatták, most pedig a szociális ellátórendszer vezető szervében tették ugyanazt – jelentette ki a politikus.
    Ezek az emberek így is nagyon kevés pénzt kerestek, ráadásul a kulturális és szociális szektorban végrehajtott státuszelvételek és bércsökkentések nem jelentenek valódi spórolást, nem segítenek abban, hogy az ország helyreálljon a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból – hangsúlyozta véleményét. A közalkalmazotti státuszt elveszítő kulturális dolgozóknak hatszázalékos béremelést ígértek, de ezt a többségük esetében nem teljesítette a kormány – tette hozzá.
    Ungár Péter szerint ezekkel a lépésekkel a kormány csak azt, a 2014-ben bejelentett célt éri el, hogy 300 ezer emberrel csökkentse az állami szektorban dolgozók számát.

Budapest, 2021. január 13., szerda

Forrás: mti.hu