Január 4., hétfő – Az LMP szerint a kormány durván átveri az időseket a minimálnyugdíj “bebetonozásával” és a járadék infláció alatti emelésével. Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke ezért arra szólítja fel a kabinetet: januárban 4 százalékkal emelje a nyugdíjakat, a minimálnyugdíj összegét pedig növelje a jelenlegi két és félszeresére, vagyis 71 ezer forint fölé.

    Schmuck Erzsébet hétfői online sajtótájékoztatóján kijelentette: miközben az autópálya-matricák az inflációra hivatkozva 3,9 százalékkal drágulnak, a nyugdíjakat csupán 3 százalékkal emeli a kormány januárban. A különbözetet év végén kapják meg az idősek, addig a kormány “ingyen használja” a pénzüket – sérelmezte a politikus.
    Rámutatott arra is, hogy a minimálnyugdíj idén se nő, ahogy az elmúlt tizenhárom évben is változatlanul 28 ezer 500 forint volt, vagyis még az inflációt sem követi.
    Minderről a tizenharmadik havi nyugdíj első negyedének kifizetésével próbálja elterelni a figyelmet a kabinet – mondta Schmuck Erzsébet, aki mindezt a kormány legnagyobb szemfényvesztésének tekinti. Az összeggel ugyanis szerinte épp csak ellensúlyozni lehet az idősek elszegényedését.
    A kormány az élelmiszerek drasztikus drágulását sem kompenzálja számukra – jelentette ki -, ami a nyugdíjas társadalom szétszakadását eredményezi, de azt is, hogy a járadékok értéke a bérekétől is egyre távolodik. Eközben tavaly nem volt sem nyugdíjprémium, sem “a szokásos alamizsnák”, vagyis rezsiutalvány vagy Erzsébet-utalvány sem érkezett – fogalmazott.
    Az ellenzéki politikus az alapvető élelmiszerek áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentését is szorgalmazta.

Forrás: mti.hu