Hat ellenzéki párt közös nyilatkozatban tiltakozott kedden, mert véleményük szerint az Orbán-kormány “politikai büntetőhadjáratot” folytat az önkormányzatok, köztük kiemelten Budapest ellen.

    A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közleményében úgy fogalmaztak: az Orbán-kormány az önkormányzatok “kivéreztetésére játszik”, “elvtelen és esztelen” megszorításainak kárvallottja pedig több millió magyar ember.
    Az ellenzéki pártok szerint legalább százmilliárd forintos, “önkényes és politikai indíttatású” elvonásról van szó, amelyről az önkormányzatoknak kötelességük tájékoztatni a magyar embereket.
    Hangsúlyozzák: az Orbán-kormány az egyetlen Európában, amely a koronavírus-járvány és a válság idején támogatás helyett az utolsó bevételeiktől is megfosztja az önkormányzatokat, magukra hagyva a bajba jutott embereket és vállalkozásokat, miközben több száz milliárd forintnyi közpénzből magánvagyont csinál alapítványok támogatásával, saját hatalmi-gazdasági érdekeit finanszírozva.
    A közleményben azt ígérik: a “demokrata ellenzéki szövetség a 2022-es kormányváltás után helyreállítja az önkormányzatiságot, biztosítja a települések autonómiáját, és politikai megfontolásoktól mentes, a településeken élő polgárok érdekeit szem előtt tartó finanszírozást biztosít az önkormányzatoknak”.

Budapest, 2021. január 19., kedd

Forrás: mti.hu