Együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Koreai Köztársaság Nemzeti Levéltárának vezetői Budapesten.

    Az eseményen részt vett Kim Dzsong Szuk, a Koreai Köztársaság elnökének felesége, aki elismerését és tiszteletét fejezte ki azért a fáradságos munkáért, amelyet a magyar és a koreai levéltár alkalmazottai végeznek, hogy a régi iratokat sértetlen állapotban megőrizhessék. “Remélem, hogy mind a koreai, mind a magyar levéltár a nyugati és a keleti iratok tárháza lesz a ma megkötött megállapodásnak köszönhetően” – mondta.
    Az eseményen bemutatták az MNL állományában található legfontosabb koreai vonatkozású iratokat, térképeket, köztük Gróf Vay Péter író, címzetes püspök és világutazó naplóját és könyveit.
    Szabó Csaba, az MNL főigazgatója elmondta: a Cso Dzse Hi főigazgatóval való keddi tárgyalásuk eredménye az együttműködési megállapodás megkötése. Kiemelte: a két nemzeti levéltárban őrzött iratok mindkét nemzetnek a kultúráját, a kulturális örökséget jelentik.
    Bár többezer kilométer választja el országainkat és a kultúránk is eltérő, a levéltár területén a kihívások azonosak – mondta, hozzátéve: azon fognak dolgozni, hogy a 21. század kihívásaira együttes megoldásokat találjanak.

(MTI)