Molnár Gyula DK-s országgyűlési képviselőjelölt újra benyújtja azt az alaptörvény-módosító javaslatát, amely lehetővé tenné, hogy az új köztársasági elnök személyéről csak a 2022-es választás után döntsön a parlament.

    Az ellenzéki politikus, parlamenti képviselő szerdai, online sajtótájékoztatóján emlékeztetett, az indítvány néhány héttel meghosszabbítaná a jelenlegi államfő 2022. május 10-én lejáró hivatali idejét. Hozzátette, ez csak technikai megoldás annak érdekében, hogy a következő parlament dönthessen Áder János utódjáról.
    Molnár Gyula hangsúlyozta, a csütörtöki hírek szerint a kormánypártok várhatóan Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselőt, volt igazságügyi minisztert jelölik köztársasági elnöknek, de korábban Kövér László házelnök neve is felmerült. A politikus úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök pár héttel azelőtt, hogy a magyarok a választáson “ítéletet mondanak róla és rendszeréről”, öt évre akarja “bebetonozni” egy pártkatonáját a legmagasabb közjogi pozícióba.
    “Az Orbán-rendszernek semmi köze nem lehet ahhoz, hogy ki lesz a köztársasági elnök az Orbán-rendszer bukása után” – foglalta össze véleményét.

Budapest, 2021. augusztus 5., (MTI)