Széchenyi akadémiája iránt a bizalom töretlen, a közvélemény-kutatások szerint a leghitelesebb közintézmény, ugyanakkor az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) helyzete a kutatóintézeti hálózat elcsatolását követően alapjaiban változott meg – fogalmazott elnöki köszöntőjében Freund Tamás, az MTA elnöke hétfőn a köztestület 194. online közgyűlésén Budapesten.

    “Ebben az új erőtérben azon kell dolgoznunk, hogy kialakítsuk az akadémia számára a legmegfelelőbb szerepkört, demonstrálva nélkülözhetetlenségünket”- hangsúlyozta az MTA elnöke.
    Freund Tamás szerint a nemzet tanácsadójának, a tudománybarát társadalmi szemlélet terjesztésén dolgozó intézménynek a szerepét kell beölteniük, ami nem képzelhető el az eddiginél erőteljesebb köztestületi részvétel nélkül.
    “Állásfoglalásaink egyszerre szólnak a döntéshozóknak és a szakpolitikusoknak, valamint mindazoknak, akik a közösségi médiából ránk zúduló hiteltelen információdömping közepette elbizonytalanodtak” – fogalmazott.
    Az elnöki köszöntő után Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense tartott előadást, majd a hagyományokhoz híven a MTA díjainak átadásával folytatódott az ünnepi ülés.

Budapest, 2021. május 3.

Forrás: mti.hu