A koronavírus elleni küzdelem jegyében az Európai Unió prioritása az oltóanyagok gyártásának és elosztásának felgyorsítása – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek informális videokonferenciájának első munkanapját követően csütörtökön.

    Charles Michel elmondta, a tagállami vezetők egyetértettek abban, hogy erősíteni kell az egészségügyi rendszereket és javítani kell a tagállamok közötti együttműködést.
    Közölte, hogy az unió további támogatást biztosít a vakcinakutatás számra a koronavírus új variációi ellen hatékony oltóanyagok kifejlesztésére. A tagállamok egyetértettek abban, hogy a nem feltétlenül szükséges utazásokra vonatkozó korlátozásokat fenn kell tartani, bevezetésük és fenntartásuk ugyanakkor rendkívüli körültekintést és a tagállamok közötti egyeztetést igényel.
     Az oltási igazolványokról folyatott vitáról azt mondta, még további egyeztetésre van szükség az adatvédelem érdekében, és további munkára az igazolások összekapcsolását biztosító digitális rendszerek kialakítására.

Brüsszel, 2021. február 25.

Forrás: mti.hu