Budapest, 2020. december 21., hétfő (MTI) – Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult az Országgyűlésben előző héten elfogadott hulladékgazdálkodási tárgyú törvénymódosítás ügyében – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn az MTI-vel.

     Az államfő – a hivatala honlapján elérhető – indítványában leszögezi, hogy bár a törvény számos rendelkezése kifejezetten pozitív változást jelent, alkotmányossági szempontból több ponton aggályos.
     Áder János alaptörvényellenesnek tartja, hogy a törvényjavaslat elvonja a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát, miközben semmilyen kártalanításról nem gondoskodik. Ellenkezik az alaptörvényell az is, hogy a koncessziós társaságok a törvénymódosítással egyoldalú erőfölényt szereznek.
     A köztársasági elnök kifogásolta továbbá, hogy az új jogszabály nem biztosít kellő garanciákat arra az esetre, ha egy koncessziós vállalkozás megszünteti tevékenységét, ez pedig szerinte veszélyeztetheti az állampolgárok alkotmányos jogát az egészséges környezethez.

Forrás: mti.hu