A klímacsatát és a fenntarthatósági fordulatot “vagy a városokban nyerjük meg, vagy a városokban veszítjük el” – jelentette ki Áder János köztársasági elnök, miután hivatalában fogadta Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökét.

    Az államfő a sajtótájékoztatón közölte: a klímaváltozás elleni küzdelem fő terepét jelentik a városok. Jelenleg a világ lakosságának több mint 50 százaléka városokban él és 2050-re négy emberből három városlakó lesz. A városok energiafelhasználás és -kibocsátás tekintetében is megkerülhetetlen tényezők – hangsúlyozta.
    Áder János felidézte: Budapest 2015-ben, Tarlós István főpolgármestersége idején, a megyei jogú városok pedig 2018-ban csatlakoztak az Under2 elnevezésű mozgalomhoz, amely azzal a céllal jött létre, hogy “a párizsi klímacsúcs aláíró feleit a korábbinál is ambiciózusabb megállapodásra ösztönözze”.
    Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármester, az MJVSZ elnöke bejelentette: Pécs, Salgótarján és Kaposvár már olyan mértékben – 55 százalékkal – csökkentette károsanyag-kibocsátását, amit eredetileg 2030-ra kellett volna teljesítenie, továbbá nagyon közel van ehhez Szeged, Zalaegerszeg, Érd és Sopron is.

(MTI)